Bardzo łatwe, puszyste, miękkie, wyrośnięte... A do tego z dużą ilością malin i pysznie jogurtowe. I jeszcze łaciate. Niby zwykłe letnie ciasto z owocami, ale ma swój urok. Pychotka w prostocie :) Wszystkim baaardzo smakowało.
Składniki na brytfankę 40x24:
- 4 jajka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 0,7 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- kilka kropli aromatu śmietankowego/waniliowego
- 2 łyżki kakao
- ok. 1 l malin
- Do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W większej misce utrzeć jaja z cukrami.
- Stopniowo dodawać jogurt naturalny cały czas miksując.
- Dodać mąkę z proszkiem, olej, aromat i zmiksować.
- Połowę przełożyć do miski po mące, dodać 2 łyżki kakao i zmiksować.
- Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto jasne, a potem wyłożyć na nie łyżką ciasto ciemne. Przemieszać lekko wykałaczką (ja mieszałam od boku do boku w linii prostej).
- Maliny oprószyć mąką, wciskać w ciasto jedna obok drugiej otworem do góry.
- Piec w 180°C przez ok. 35 minut.
- Ostygnięte ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
SMACZNEGO!
Pięknie Ci wyrosło :)
OdpowiedzUsuń