Niezwykłe, mocno czekoladowe ciasteczka. Bardzo łatwe w wykonaniu, mało praco i czasochłonne, chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku. Ciasteczka, którymi wszyscy będą zachwyceni, ze względu na wygląd i smak. Polecam :)
Inspiracja: Niezły Młynek
Składniki (na ok. 45 ciasteczek):
- 1,75 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 250 g miękkiego masła/margaryny
- 1,5 szklanki cukru (lub trochę mniej dla lubiących mniej słodkie wypieki)
- 1 duże jajko
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- Czekoladę posiekać na spore kawałki.
- Do jednej miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodać sól i wymieszać dokładnie ze sobą.
- W drugiej, większej misce utrzeć masło z cukrem na jasną masę, dodać jajko ciągle ucierając. Następnie dodawać stopniowo mieszankę mączną, łyżka po łyżce cały czas miksując. Gotowe ciasto można wstawić do lodówki na 0,5-1 h, by było łatwiej formować ciasteczka.
- Nabierać czubatą łyżeczkę ciasta i toczyć kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie ok. 5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C.
- Kiedy ciastka rozpłyną się i powstaną płaskie, okrągłe placki-ciasteczka, otworzyć piekarnik i powciskać w nie kawałki czekolady. Wstawić znów do piekarnika na jeszcze ok. 10-15 min obserwując, by brzegi nie stały się ciemniejsze od reszty, by się nie przypaliły.
SMACZNEGO!
Ale mam ochotę na takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :) Schrupałabym takie ciasteczko :)
OdpowiedzUsuń