3 bit, to takie niezwykłe ciasto, bo wygląda na bardzo skomplikowane, a w rzeczywistości robi się je bardzo łatwo i dość szybko. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Moja wersja jest na kruchym cieście, ale dla leniuchów lub tych, którzy nie mają dostępu do piekarnika, jest jeszcze druga opcja- spód z herbatników. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
SPÓD Z KRUCHEGO CIASTA:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 125 g masła/margaryny
MASA BUDYNIOWA:
- 1 l mleka
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 6 łyżek cukru
- 125 g masła/margaryny
DODATKOWO:
- ok. 350 g herbatników
- puszka masy kajmakowej (400-500 g)
- waniliowy krem do tortów z torebki (+ mleko, jak w przepisie na opakowaniu)
- do posypania: orzechy/czekolada/migdały/rodzynki itp.
- Przygotować kruchy spód. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie- dodać więcej mąki. Rozłożyć równo w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec do momentu, aż ciasto uzyska ciemnozłoty kolor. Upieczone ciasto wyjąć z foremki, pozostawić do wystygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Z litra mleka odlać szklankę, pozostałe wlać do garnka i dodać cukier, zagotować. W szklance mleka wymieszać budynie. Do gotującego się w garnku mleka, mieszając, wlać strumieniem wymieszane z mlekiem budynie. Gotować jeszcze przez chwilę, do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy, gorący budyń zdjąć z palnika, dodać masło i wmieszać energicznie do uzyskania jednolitej masy.
- Kruchy spód przełożyć znów do foremki, wylać na niego gorącą masę budyniową, wyrównać. Na budyniu ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Na herbatniki wyłożyć kajmak i wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
- Przygotować krem do tortów według instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na herbatniki, wyrównać.
- Posypać startą czekoladą, posiekanymi orzechami, migdałami, rodzynkami lub czym tylko chcecie.
SMACZNEGO!
Wspaniały kaloryczny 3bit :) Uwielbiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Uwielbiam to ciasto, Twoje wygląda znakomicie! :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudownie! Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńzapomniałam o maśle do kruchego spodu o.O ale i tak wyszło :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie robie to ciasto i interesuje mnie kwestia budynku mam duży budyń na 0,75 l wystarcza dwa czy trzy
OdpowiedzUsuńWystarczą dwa. Dwa duże są jak trzy małe.
Usuń