piątek, 1 listopada 2013

bajaderka

Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na imieniny mojej mamy. Jako że wyszło bardzo smaczne, musiałam je powtórzyć. Bez owijania w bawełnę- bajaderka dobra na każdą okazję :) Osobiście zrobiłam ją z podwójnej porcji na blaszce z piekarnika. Proporcji nie zmieniałam, więc składniki podam na oryginalny rozmiar ciasta. Przepis pochodzi z kotlet.tv.


Składniki na blaszkę o wymiarach ok. 30x40:

2 BLATY (w tym jeden do pokruszenia):
  • 3 szklanki mąki pszennej (500 g)
  • 250 g masła/margaryny
  • szklanka cukru (200 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego (8 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
NADZIENIE:
  • jeden z upieczonych blatów
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek kakao (50 g)
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów
  • 0,5 szklanki rodzynek (ok. 70 g)
  • 1-2 łyżeczki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
  • 4 łyżki twardej marmolady (ok. 100 g)
  • 0,5 tabliczki roztopionej czekolady
  • ok. 1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) (40 g +)
POLEWA:
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 4 łyżki masła/margaryny (ok. 80 g)
DODATKOWO:
  • marmolada lub dżem do posmarowania spodu
  1. Ze składników na blaty zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na jedną blaszkę z papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Drugą część wałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę z papierem do pieczenia (nie musi być tego samego rozmiaru, ten placek nie wymaga równego kształtu, gdyż zostanie pokruszony) i również nakłuwamy. Oba blaty pieczemy razem w 180°C z termoobiegiem przez ok. 20 min (do złotego koloru) lub zaraz po sobie na dwie grzałki w tej samej temperaturze.
  2. Jeden z blatów (ten brzydszy ;)) kruszymy, wsypujemy do miski i dodajemy resztę składników na nadzienie. Mieszamy wszystko razem. Marmoladę warto trochę rozdrobnić. Masa powinna wyjść gęsta.
  3. Spód smarujemy marmoladą lub dżemem, nakładamy masę i wyrównujemy.
  4. Czekoladę i margarynę na polewę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto i wyrównujemy.
SMACZNEGO!

Małe rady:
  • Pieczone blaty można zastąpić herbatnikami.
  • Polewy z 2 czekolad wystarczyło mi na 2-porcjowe ciasto, więc z 1 czekolady na 1 porcję też powinno wystarczyć.
  • Nie warto wstawiać ciasta na noc do lodówki, żeby spód nabrał wilgoci od masy.
  • Najlepiej, żeby dżem do posmarowania był lekko kwaśny, np. porzeczkowy- przełamie to słodycz bajaderki i doda ciekawego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz