Ciasto wszystkim bardzo smakowało- nie ma się co dziwić, wyszło naprawdę pyszne. Nie czuć w nim marchewki ani trochę. Smakuje jak cynamonowo-piernikowe ciasto z orzechami. Takie idealne na jesień, w nieco zdrowszej wersji- mało mąki, dużo marchewki, jabłka i orzechów. Powariowałabym z użyciem innej mąki, niż pszenna tortowa, ale to może innym razem :). Polecam wszystkim, bo szybko się je robi, jest łatwe i smaczne.
Źródło coutellerie.
Składniki na blaszkę 24x40:
CIASTO:
Składniki na blaszkę 24x40:
CIASTO:
- 2 szklanki startej marchewki (jedna na dużych, a druga na małych oczkach)
- 1 szklanka startego jabłka
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 4 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamony
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
KREM:
- ok. 660 ml kremówki
- 3 śmietan-fixy
- cukier wanilinowy (opakowanie 16 g)
- kilka wyłuskanych orzechów włoskich do posypania
- W jednej misce wymieszać składniki suche (przesianą mąkę, cukier, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, sól).
- W drugiej misce roztrzepać widelcem olej z jajkami.
- Połączyć składniki z obu misek, dodać marchewkę, jabłko i orzechy i wymieszać wszystko łyżką.
- Wylać do blaszki natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą/kaszą manną, wyrównać.
- Piec w 175°C przez ok. 45 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie przez ok 15 min, następnie wyjąć.
- Kiedy ciasto wystygnie ubić kremówkę z śmietan-fixami i cukrem wanilinowym.
- Krem nałożyć na ciasto, wyrównać i posypać orzechami.
SMACZNEGO!
dla mnie marchewkowe to ideał nie tylko jesienią ;)
OdpowiedzUsuń