środa, 6 listopada 2013

łatwe ciasto jogurtowe z czekoladą i śmietankową nutką

Bardzo łatwe, bardzo smaczne i bardzo szybko się je robi. Miękkie, puszyste, umiarkowanie wilgotne i ma przyjemny śmietankowy zapach. Proponuję upiec od razu z dwóch porcji, bo nie da się poprzestać na jednym kawałku. Krótko i na temat :) (źródło)
PS Wiem, że zdjęcia nie są powalające, ale niestety nie miałam naturalnego źródła światła, a próbując doświetlić lampką biurkową wychodziły żółte. Pozostało mi zrobić zdjęcia z lampą (aparat to zwykły kompakt)- musimy się nimi zadowolić.


Składniki na keksówkę (25x12 cm):
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska sody
  • 50 g posiekanej czekolady (np. mlecznej)
  1. Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajko, wlewamy jogurt, olej i aromat. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia się składników lub miksujemy na najwolniejszych obrotach (ok. 30 sekund).
  2. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą i dokładnie mieszamy wszystko razem.
  3. Na koniec wsypujemy czekoladę i mieszamy.
  4. Foremkę wykłady papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą/ kaszą manną/ mąką. Wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170-180°C na najniższym poziomie piekarnika.
SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Lubię ciasta jogurtowe - są takie cudownie wilgotne... Twoje wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń