Pyszne naleśniki, nadają się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jabłka w środku są cieplutkie, słodkie i cynamonowe- idealne ;) A same naleśniki smażone są bez tłuszczu- na suchej patelni. Do tego są bardzo sycące. Polecam ;)
Składniki (na 6-8 naleśników):
CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 i 1/4 szklanki mleka
- 6 łyżek oleju
- szczypta soli i cukru
KARMELIZOWANE JABŁKA:
- 5 jabłek
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek cukru
- łyżeczka cynamonu
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować lub wymieszać rózgą, odstawić.
- Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Na patelni roztopić masło i dodać cukier. Wsypać pokrojone jabłka, posypać cynamonem i smażyć do uzyskania złotego koloru.
- Suchą patelnię teflonową dobrze rozgrzać, a następnie smażyć naleśniki.
- Na usmażone naleśniki nakładać jabłka i dowolnie składać. Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!
Mmm u mnie taż dziś naleśniczki :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze! <3
OdpowiedzUsuń