Szczerze mówiąc zrobiłam od razu dwa ;) W dwóch wersjach: czekoladowo-cynamonowy i z marmoladą. Oba równie pyszne, zwłaszcza z kubkiem mleka. Pewnie nie wyglądają idealnie i wydaje się, że tego nadzienia wcale nie jest tak dużo, ale ono jest, i jest mega pyszne! Przysięgam :) Przepis znalazłam całkiem niedawno tu.
Składniki na wieniec:
- 100 ml (letniego) + 150 ml mleka
- 15 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
- 120 g cukru + łyżeczka
- 600 g mąki pszennej
- 130 g miękkiego masła/ margaryny
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
- 30 g roztopionego masła/ margaryny
- ok. 5 łyżeczek cynamonu
- 100 g posiekanej lub startej na tartce czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- (druga wersja- marmolada do posmarowania)
- Do garnuszka wsypać łyżeczkę cukru i drożdże, rozetrzeć razem, dodać 100 ml letniego mleka. Odstawić, aż zaczyn zacznie pracować.
- Do miski przesiać mąkę, dodać resztę mleka, cukier, jajka, sól i zaczyn. Wyrabiając dodawać stopniowo masło. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie "odchodzić" od ręki. Przykryte ściereczką odstawić do podwojenia objętości.
- Po tym czasie rozwałkować na mniej więcej prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i czekoladą. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Rozciąć wzdłuż przez środek, by powstały dwa długie paski zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Ułożyć rozciętą stroną do góry i zaplatać (by wyglądał nieco jak sznurek marynarski) oczywiście pozostawiając rozcięcie z uwydatnionym nadzieniem do góry. Ułożyć w kształcie wieńca i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na pół godziny.
- Piec ok 40 min. w temperaturze 160°C.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz