środa, 1 stycznia 2014

chrupiące ciasteczka z czekoladą

Te ciasteczka może nie są najpiękniejsze, ale są bardzo smaczne. Mają przyjemną konsystencję, są chrupiące, mocno czekoladowe i wciągają! Bardzo przypadły mi do gustu :) Przepis znalazłam tu. Miały być miękkie, chyba trochę za bardzo je przypiekłam :) Podaję 1/2 porcji, bo oryginalnie jest ogromna.


Składniki:
  • 225 g margaryny
  • 225 g cukru (1 i 1/8 szklanki)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • opakowanie budyniu waniliowego (90 g)
  • 400 g posiekanej czekolady (4 tabliczki)
  • ew. posiekane orzechy lub inne dodatki
  1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jajka ciągle ucierając. Przesiać do miski mąkę razem z sodą i budyniem. Zmiksować. Wsypać czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką.
  2. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Nakładać ciasto łyżeczką pozostawiając spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozlewają się pod wpływem temperatury.
  3. Piec w 175°C przez ok. 10-12 minut, do momentu, aż będą rumiane.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz